Mięso kroimy w drobne paseczki, podsmażamy z cebulą, podlewamy lekko wodą i dusimy kilkanaście minut. Pomidory blanszujemy, kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Przyprawiamy solą, pieprzem, cynamonem i dodajemy przecier. Paprykę kroimy w paseczki, cukinie w grubszą kostkę (wraz ...
Przepisy kulinarne na zupy – Gotuj z nami pierwsze dania! Zupa smaczna, no i tania! Najlepsze przepisy kulinarne na zupy!
Pyszna i prosta zupa serowa
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę. Cebulę i czosnek szklimy na oliwie. W rondlu podgrzewamy bulion, dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki serki topione i dokładnie mieszamy. Gotujemy cały czas, aż serki się całkowicie rozpuszczą. Kiedy serek rozpuści się w bulionie, dodajemy ...
Kremowa zupa paprykowa
Paprykę wraz z mlekiem, bazylią, oregano, daktylem, solą i czosnkiem zmiksuj na gładko w blenderze. Podczas miksowania dolej powoli oliwę. Aby zupa była ciepła miksuj ją przez extra dodatkowe 2 minuty. Zupę można przechowywać w lodówce do 2 dni. ...
Krem z brokułów z serem pleśniowym
Sezam podprażyć na złoto na suchej patelni, odstawić. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać olej i wrzucić cebulę, po chwili czosnek i smażyć przez chwilę. Do garnka dodać różyczki brokuła i wszystko zalać bulionem. Gotować aż ...
Krem z kalafiora na mleku kokosowym
Z kalafiora wycinamy same różyczki (twarde nówki można wykorzystać do bulionu) Następnie należy sparzyć różyczki w osolonej wodzie. Różyczki blanszujemy przez kilka minut. Do drugiego garnka wlewamy mleko i rozkrojona laskę wanilii i podgrzewamy. Zblanszowany kalafior odcedzamy i przekładamy do ...
Krem z cukinii z serkiem topionym
Cebulę i czosnek obierz i pokrój w kosteczkę. Cukinię opłucz i pokrój w kostkę. Na rozgrzanym w rondlu maśle zeszklij cebulę, dodaj czosnek, cukinię i ugotowaną w bulionie marchewkę, smaż mieszając 2 minuty. Zalej bulionem, doprowadź do wrzenia, pod przykryciem ...
Prosta zupa krem z marchewki
Umyj, obierz marchewkę, a następnie pokrój na 1 cm kawałki. Obierz cebulę i pokrój na cienkie paski. Podsmaż cebulę, dodaj czosnek, tymianek i rozmaryn. Marchewkę wrzuć do bulionu i gotuj przez około 20 minut, aż będzie miękka. Do bulionu z marchewką ...
Krem z Arracachy i migdałów prosto z And
Piekarnik rozgrzej do 200ᵒC. Arracachy umyj, obierz i pokrój na średnie kawałki. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w kostkę. Arracahy ułóż na blasze, posyp cebulą i czosnkiem, skrop odrobiną oliwy z oliwek oraz posyp szczyptą soli. Całość piecz w piekarniku około ...
Tom kha gai – kokosowa zupa z kurczakiem
Trawę cytrynową umyć i obrać z zewnętrznego liścia, odciąć twardą część przy ogonku i drobno poszatkować jej biały odcinek. Grzyby shiitake umyć i usunąć korzonki, a następnie pokroić kapelusze na plastry ok. 4 mm grubości. Wywar zagotować. Dodać zieloną końcówkę ...
Niu rou mian (tang mian) makaron w ostrej zupie z wołowiną
Do dużego garnka wlać 3 szklanki wody, dodać sos sojowy, sos hoisin, anyż, cynamon, skórkę pomarańczy i gotować 5–10 min na wolnym ogniu. W drugim garnku podgrzać olej roślinny, dodać imbir, czosnek, paprykę chili i por. Podsmażać ok. 10 s, ...