Cebulę obierz, przekrój wzdłuż i pokrój w półksiężyce. Ziemniaka umyj, obierz i pokrój w kostkę. W kostkę pokrój również ogórki. W garnku na 2 łyżkach oliwy zeszklij cebulę dodaj ogórki i zalej bulionem. Gotuj pod przykryciem 30 min. Ziemniaki ugotuj ...
Przepisy kulinarne na zupy – Gotuj z nami pierwsze dania! Zupa smaczna, no i tania! Najlepsze przepisy kulinarne na zupy!
Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!
Obieramy włoszczyznę, wrzucamy do gotującej się wody (ok.2,5l), gotujemy a w tym czasie szykujemy pozostałe składniki. Obieramy dynię, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka. Seler naciowy porcjujemy, dorzucamy. Cebulę obieramy, kroimy w ćwiartki, wrzucamy na patelnię wraz z czosnkiem i ...
Aromatyczny krem dyniowy z nutką sera pleśniowego
W rondelku na maśle podsmażyć pokrojoną cebulę z czosnkiem. Następnie do rondelka dołożyć pokrojoną dynię i tymianek oraz zalać wszytko bulionem Gotować na małym ogniu aż dynia zmięknie – ok. 60 min. Przyprawić i następnie zmiksować zupę na krem Krem ...
Dyniowe szaleństwo
Z włoszczyzny gotujemy wywar. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Dynię wydrążamy, kroimy w kostkę i następnie wrzucamy do garnka, gdzie smaży się cebula. Podsmażamy i zalewamy wywarem. Gotujemy. Możemy dodać także włoszczyznę. Gdy warzywa będą już miękkie, bierzemy blender ...
Zupa Pomidorowa według Grzegorza Łapanowskiego
Warzywa dokładnie umyj i pokrój w brunoise, cebulę i czosnek w drobną kostkę. Usmaż na maśle, aż warzywa zaczną mięknąć, po czym dodaj pomidory pelati i zalej wywarem warzywnym (kontroluj jego ilość, aby zupa nie była zbyt rzadka). Gotuj bez ...
Zupa krem z jabłkiem i chrzanem
Wszystkie warzywa i jabłka obrać, a następnie pokroić na mniejsza części. Jeśli posiadasz blender z możliwością miksowania płynów o wysokiej temperaturze, wlej do pojemnika max. 1 litr wrzątku, dodaj warzywa i jabłka oraz pozostałe składniki, oprócz estragonu i zmiksuj je ...
Chłodnik ogórkowy
Ogórek umyj , obierz i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Na tej samej tarce zetrzyj także rzodkiewkę. Koperek posiekaj. Połącz warzywa, koperek, sok z cytryny, wyciśnięty ząbek czosnku oraz jogurt razem i dobrze wymieszaj. Dopraw do smaku. Odstaw do ...
Eksperymentuj z sosem sojowym
Od kiedy pojawiła się moda na potrawy dalekowschodnie, Polacy rozsmakowali się w nowych aromatach. Szczególną uwagę przykuł sos sojowy, który w charakterystyczny sposób wzbogaca oryginalny smak potraw. Okazało się też, że jego naturalne właściwości i głęboki, słonawy bukiet sprawiają, że ...
Przepis na sycącą zupę serowo-cebulową
Składniki: • 2l bulionu drobiowego • 250 g mięsa mielonego • 2 duże cebule • gotowana marchewka • łyżka masła • ser topiony w krążku Hochland Twój Wybór o 2 trójkąciki ze szczypiorkiem i cebulą o 2 trójkąciki śmietankowe • ...
Rozgrzewający krem pomidorowy – poleca Valfrutta
Chłodniejsze zimowe popołudnia skłaniają do rozgrzewania się za pomocą ciepłych, aromatycznych potraw. Najskuteczniej pomogą w tym gęste zupy – kremy. Efektowne i niezwykle smaczne, mimo to łatwe i szybkie w przygotowaniu, będą idealnym posiłkiem awaryjnym w przypadku niespodziewanych gości, sprawdzą ...