Do gotującej się wody (około 300ml) wrzucamy kaszę jaglaną, siemię lniane, płatki owsiane, wkrajamy banana. Gotujemy około 15 minut (należy sprawdzać, czy woda się nie wygotowała). Na koniec dodajemy mleko sojowe (ilość w zależności od upodobania gęstości jaglanki). Przekładamy kaszę ...
Przepisy na śniadania.
Lekkie śniadanie – serek, płatki i… owoc kaki!
Wsyp płatki do szklanki (jeżeli chcesz, aby były miękkie możesz polać je do nasiąknięcia gorącą wodą). Dosyp odrobinę tartego imbiru i wymieszaj. Ułóż warstwę serka wiejskiego, na to warstwę pokrojonego kaki. Kontynuuj naprzemiennie. Do smaku możesz posypać cynamonem, lub jeżeli ...
Zapiekane tosty pełne smaku!
Rozgrzewamy piekarnik do 180 C. Jajka wymieszać z mlekiem, skórką cytrynową, cukrem waniliowym oraz 2 łyżkami brązowego cukru. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ułożyć kromki chleba tostowego, na nich ułożyć maliny, wszystko zalać z góry przygotowanym płynem i posypać pozostałym brązowym ...
Croissant na szybko!
Ciasto francuskie rozłóż na stolnicy i potnij na trójkąty. Jeżeli chcesz zrobić rogaliki z dodatkami to nałóż niewielką porcję nadzienia pośrodku najdłuższego boku. Następnie zwiń ciasto w rulonik- właśnie od najdłuższego boku, w stronę czubka trójkąta. Croissant’y ułóż na blasze ...
Naleśniki gruszkowo-żurawinowe
1. Roztopić masło. Mąkę, sól i cukier wrzucić do jednej miski, wymieszać razem z mlekiem i jajami a na koniec dodać roztopione masło. Ciasto pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia. 2. Gruszki poćwiartować i obrać w razie potrzeby. Następnie pokroić ...
Chleb z nasionami
Do naczynia wrzuć drożdże, 2 łyżki cukru, pół szklanki ciepłej wody oraz 3 łyżki mąki. Połącz ze sobą wszystkie składniki, robiąc chlebowy rozczyn. Następnie pozostaw go w chłodnym miejscu na około 15 minut. Do schłodzonego rozczynu wlej litr letniej wody, ...
Bananowy omlet
Jaja, banana oraz mąkę zmiksować. Całość wylać na rozgrzaną patelnię lekko nasmarowaną tłuszczem. Smażyć na niewielkim ogniu, z obu stron na złoty kolor. Gotowy omlet można polać jogurtem, dodać dżem lub świeże owoce.
Placuszki bananowe
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywna pianę. Dodać cukier oraz – ciągle ubijając – jedno po drugim żóltka. Następnie, mieszając łyżką, przesiewać powoli do naczynia mąkę. Na koniec dodać śmietanę, aromat i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, kłaść na nim łyżkę ...
Kanapka na ciepło z jajem i bekonem
Bułki przekroić na pół, wstawić do piekarnika nagranego do 180 stopni. Na patelni rozgrzać masło, delikatnie wbić jaja, lekko opruszyć solą i pieprzem. Na drugiej patelni usmażyć na złoty kolor bekon – bez dodatkowego tłuszczu, korzystając tylko z tego, który ...
Naleśniki z sosem truskawkowym
Składniki ciasta zmiksować, w razie gdy jest zbyt gęste dodać nieco wody, a gdy zbyt rzadkie – mąki. Odstawić na 15 minut. W tym czasie przygotować sos truskawkowy: truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować. Posiekać, a następnie podgrzewać 5 minut na patelni, ...