Z kromek chleba szklanką wyciąć kółka. W niezbyt głębokim dużym rondlu zagotować wodę, wlać ocet. Delikatnie wbijać jaja. Gotować chwilę do ścięcia (w zależności od upodobań). Kółka z chleba opiec w tosterze lub pod grille, posmarować masłem, posypać kiełkami. Łyżką ...
Przepisy na śniadania.
Naleśniki z ricottą i jagodami
Składniki ciasta zmiksować, w razie gdy jest zbyt gęste dodać nieco wody, a gdy zbyt rzadkie – mąki. Odstawić na 15 minut. W tym czasie przygotować nadzienie – ricottę wymieszać z jogurtem i cukrem. Dodać jagody pozostawiając trochę do dekoracji. ...
Omlet ze szpinakiem
Liście szpinaku umyć, osuszyć, usunąć ogonki. Wrzucić na średnio rozgrzany tłuszcz na dwie patelnie. Chwilę dusić, po czym rozprawadzić na całej powierzchni patelni. Jaja zmiksować, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, tarty ser. Wlać po połowie na patelnie, przykryć i ...
Twarożek z kawiorem
Twaróg rozgnieść widelcem, wymieszać z jogurtem, posiekanymi listkami selera naciowego, solą i pieprzem. Dodać pokrojone drobno rzodkiewki oraz prawie cały kawior, odkładając łyżeczkę do dekoracji. Wszystko delikatnie wymieszać. Każdą porcję udekorować kawiorem, podawać z pieczywem.
Naleśniki z owocami
Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, sól, wbić jajka, wlać mleko. Wszystko zmiksować, dodać skórkę pomarańczową otrartą ze sparzonej wcześniej pomarańczy i roztopione masło. Dalej ubijać aż powstanie gładka masa. Na patleni rozgrzać olej, wlewać po łyżce ciasta i smażyć ...
Naleśniki Suzette
Jajo, mleko, mąkę, wodę oraz cukier puder i szczyptę soli zmiksować. Dodać skórkę otartą z wyszorowanej i wyparzonej wcześniej cytryny, dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, wlać kilka łyżek ciasta, ruszając patelnią dokładnie je rozprowadzić. Następnie smażyć bez przykrycia, potrząsając raz ...
Omlet z wiśniami
Wiśnie wypestkować, wrzucić do rondla o grubym dnie i dodać cukie. Duiśc ok. 10 minut, czasem mieszając. Następnie dodać maraskino i zwiększyć nieco płomień. Gdy zredukuje się już większość płynu, zmieniejszyć ogień. Jaja dokładnie zmiksować, wylać na dwiepatelnię, na której wcześniej ...
Jajecznica po kalifornijsku
Warzywa i tuńczyka dokładnie odsączyć. Jaja wymieszać i wylać na patelnię, na której wcześniej rozgrzać masło. Dodać sól i szczyptę papryki, smażyć ciągle mieszając. Gdy jajecznica jest już opowiednio ścięta, nałożyć na talerze, forumując kopiec. Obłożyć zielonym groszkiem, a na ...
Jajko sadzone z parmezanem na grzance
Parmezan drobno zetrzeć. Jajka posadzić zgodnie z upodobaniami pamietając, by zaraz po wbiciu ich na patelnię posypać je parmezanem. Pieczywo opiec w opiekaczu. Ułożyć na toście i tak podawać do spożycia. Przyprawić do smaku.
Jajecznica z szampanem i kawiorem
Na patelnii roztopić masło, wbić jaja, wlać szampana, doprawić i mieszać do ścięcia jajek. Kawiorem posypać gotowe danie na talerzach.