Przetwory są wspaniałym sposobem na zachowanie smaku i aromatu świeżych owoców. Robienie domowych konfitur to również świetna zabawa, satysfakcja i oszczędność. Lato dobiega już końca, warto więc zrobić smakowite zapasy na nadchodzące zimne dni…tylko jak?
Wyróżniamy dwie podstawowe metody pasteryzowania przetworów: gotowanie w kąpieli wodnej lub w szybkowarze. Stosując pierwszą metodę, zanurzamy słoik z przetworami w gotującej się wodzie w dużym garnku. A jak działa szybkowar?
Szybkowar to po prostu szczelny garnek (stal/aluminium + uszczelki), w którym podczas gotowania następuje wzrost ciśnienia. Dzięki temu rośnie ciśnienie wody, a proces gotowania jest szybszy. Potrawy z szybkowaru zachowują lepsze wartości odżywcze, gdyż cenne składniki nie uciekają z parą, jak to ma miejsce w zwykłych garnkach. To doskonałe urządzenie dla wszystkich miłośników np. leczo ze świeżych, jesiennych warzyw.
Czym kierować się przy kupnie takiego urządzenia? Po pierwsze, jeżeli posiadamy zmywarkę lub planujemy jej kupno, warto wybrać model wykonany ze stali nierdzewnej. Dzięki temu unikniemy konieczności ręcznego mycia naczynia (np. szybkowar Silit Econtrol 2,5L, dostępny w 4 kolorach za około 950 zł w Agito.pl).
Warto też poszukać urządzeń oferujących użyteczne dodatki, takie jak np. wskaźnik temperatury, pozwalający na precyzyjną kontrolę procesu gotowania, np. Elo Szybkowar Praktika Plus XL (99286), który dzięki nowemu automatycznemu systemowi kontroli ciśnienia oszczędza do 70% energii i potrzebuje tylko 1/4 do 1/3 normalnego czasu gotowania danej potrawy (cena w Agito.pl ok. 330 zł).
Jeżeli posiadamy dużą rodzinę lub przygotowujemy przetwory dla znajomych, warto zaopatrzyć się w cały zestaw szybkowarowy. Zazwyczaj jest to kilka garnków (co pozwala na gotowanie więcej niż jednej potrawy naraz) i pokrywek do nich. Garnków można używać też do codziennego gotowania w kuchni, więc inwestycja szybko się zwróci, nie są to zresztą duże pieniądze – np. za komplet 5 sztuk Elo Praktika (99285) zapłacimy w Agito.pl ok. 560 zł.
Jesienne buraczki z szybkowaru w 30 min
Umyte buraczki wrzucamy do szybkowaru, tak by zajmowały max. ¾ jego objętości. Buraczki zalewamy wodą (do połowy garnka) zamykamy szybkowar i gotujemy przez 30 minut .
Smacznego!