Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Kulinarne pamiątki z Andaluzji

Apetyczna oliwkowa Andaluzja

 

Wszystkie regiony Hiszpanii mają swoje specjalności, a ich mieszkańcy własne kulinarne przyzwyczajenia. Tradycyjne potrawy są proste i pełne niepowtarzalnego smaku, oparte na bogactwie ofiarowanym przez klimat morza śródziemnomorskiego. Obfitują w ryby, owoce morze, warzywa, doskonałe sery oraz wędzone wędliny. Oprócz tradycyjnych iberyjskich szynek popularne są również mięsa – jagnięcina, wieprzowina oraz mięso królicze. Andaluzyjska kuchnia pachnie szafranem, czosnkiem, dojrzewającymi w słońcu pomidorami, winem i oliwą z oliwek. Nie można zapomnieć, że Andaluzja to także region słynący z najsmaczniejszych oliwek na świecie – uprawia się tam ponad 260 różnych odmian drzewek oliwnych. Nic dziwnego, że wiele osób uważa, iż tradycyjny iberyjski posiłek nie może obejść się bez hiszpańskich oliwek.

 

Hiszpańskie oliwki, czyli lato zaklęte w słoiczku

 

Owoce drzewa oliwnego to prawdziwy skarb przywieziony z podróży. Będąc w Andaluzji, warto udać się na jeden z wielu targów miejskich, gdzie sprzedawcy zapraszają do degustacji różnych odmian hiszpańskich oliwek. To nie tylko wspaniały sposób na to, by poznać różnorodność ich smaków, ale również doskonały pomysł na spędzenie wolnego czasu, połączonego z poznawaniem lokalnej kultury i rozmową z ludźmi.

Owoce drzewa oliwnego zdobywają coraz większą popularność także w naszym kraju. W sklepach kuszą nas oliwki o różnej wielkości, kolorze, marynacie i nadzieniu. Jeśli jednak chcemy doświadczyć prawdziwego śródziemnomorskiego smaku hiszpańskich oliwek, warto czytać etykiety i szukać produktów oznaczonych logo “Olives from Spain”.