
Kurczak duszony z warzywami w mieszance indyjskich przypraw
przepis z kuchni: indyjskiej
czas: 30 minut
liczba porcji: 4
składniki:
500 g piersi z kurczaka
1 mała czerwona papryka
150 g młodego bobu
1 duża cebula
2 pomidory
1 łyżka oleju z gorczycy
3 ząbki czosnku
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczka garam masala
sól, świeża kolendra do dekoracji
przyrządzanie:
Na dużej patelni rozgrzać olej. Wrzucić posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć na złoty kolor. Dodać przyprawy, obrane ze skórek, posiekane pomidory i pastę pomidorową. Smażyć 2 – 3 minuty. Następnie dodać pokrojoną w paski paprykę, bób. Dusić kilka minut aż zmiękną. Kurczaka pokroić w cienkie paski. Dodać do warzyw i dusić pod przykryciem 10 minut. Doprawić do smaku solą. Udekorować kolendrą.
uwagi:
Zamiast bobu można dodać pokrojoną na niewielkie kawałki fasolkę szparagową.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













