Ciekawa kombinacja smaków, warto spróbować!
składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- jajo
- pół szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
- 1/4 szklanki maki pszennej
- 2 łyżki masła
- olej roślinny
- 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
- łyżka drobno posiekanej cebulki
- 1/4 szklanki bulionu z kurczaka
- 1/3 szklanki soku wyciśniętego z granatu
- 2 łyżeczki miodu
- 4 łyżeczki ziarenek granatu
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
przyrządzanie:
- Do rondelka wlej wino i cebulę, duś na wolnym ogniu, aż się zredukuje. Wlej bulion z kurczaka, sok z granatu i dopraw pieprzem.
- Pierś z kurczaka przekrój w poprzek i roztłucz tłuczkiem na filety o grubości około pół centymetra. Oprósz solą, obtocz w jajku, a następnie w mieszance orzechów włoskich i mąki.
- Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła i 3 łyżki oleju, smaż piersi przez 3 minuty z każdej strony.
- Podawaj z sosem z granatów, posypane szczypiorkiem.