Aromatyczne curry z kurczaka z wiórkami kokosowymi oraz mielonymi migdałami
przepis z kuchni: indyjskiej
czas: 40 minut
liczba porcji: 4
składniki:
300 g filetów z piersi kurczaka
czubata łyżka wiórków kokosowych
czubata łyżka mielonych migdałów
50 ml mleka kokosowego
200 g twarożku
1 łyżka mielonej kolendry
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki tartego imbiru
1/2 mielonej suszonej chilli
1 łyżka oleju
1 suszona papryczka chilli
sól
przyrządzanie:
Na dużej patelni zrumienić (bez tłuszczu) wiórki kokosowe i mielone migdały. Dodać mleko kokosowe, twarożek, mieloną chilli, kolendrę, dużą szczyptę soli, tarty imbir. Dokladnie wymieszać. Dusić 5 minut. Na drugiej patelni rozgrzać olej, dodać pokrojonego w drobne kawałki kurczaka. Zrumienić, często mieszając. Dodać sos kokosowy oraz pokruszoną chilli. Dusić pod przykryciem ok. 10 minut, na koniec ewentualnie zdjąć pokrywkę i zwiekszyć ogień, aby zredukować ilość sosu. Doprawić do smaku. Podawać z ryżem.