Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Kaczka w sosie malinowym

Piersi kaczki doskonale smakują ze słodkawym sosem miodowo - mailnowym

przepis z kuchni: włoskiej

czas: 45 minut + 30 minut marynowania mięsa

liczba porcji: 4

składniki:

600 - 700 g piersi z młodej kaczki
2 marchewki
2 szalotki
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżki miodu
150 ml bulionu drobiowego
100 g malin
1 łyżeczka sosu worchester
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka masła
2 łyżki octu balsamicznego
sól, pieprz
600 g makarony linguine lub fettucine
świeże posiekane zioła


 

przyrządzanie:

Filety z piersi kaczki dokładnie umyć, osuszyć, ponacinać w kratkę. Oprószyć solą i pieprzem, skropić obficie octem balsamicznym. Odstawić na 30 minut. Następnie osuszyć i smażyć na dużym ogniu z obu stron na maśle aż do mocnego zrumienienia.
Marchewkę obrać i wraz z szalotką drobno posiekać. Wrzucić na patelnię. Wlać bulion, sok z cytryny, sos worchester. Dodać miód. Zmniejszyć ogień i dusić do miękkości mięsa (ok. 10 minut). Pod koniec duszenia na ok. 2 minuty dorzucić maliny, zostawiają kilka do dekoracji. Doprawić solą i pieprzem. Mięso wyjąć z sosu, chwilę wystudzić i pokroić w cienkie plastry. Podawać ułożone na ugotowanym makaronie typu fettucine lub linguine, polać sosem, udekorwać malinami i świeżymi ziołami.  

uwagi:
 Jeśli mięso pochodzi ze starszej kaczki odstawić na dłużej, na co najmniej kilka godzin. Znacznie dłużej też należy ją dusić, do momentu aż będzie miękka.