- kurczak
- 0,5 litra soku pomarańczowego
- łyżeczka sproszkowanego imbiru
- ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżki mąki pszennej wymieszane z 4 łyżkami zimnej wody
- 2 łyżki startej skórki pomarańczowej
- szczypta pieprzu
- 6 połówek brzoskwiń w syropie z puszki
- 1/2 szklanki syropu z brzoskwiń
- sól
Kawałki kurczaka ułożyć skórą do dołu w naczyniu żaroodpornym. Sok pomarańczowy wymieszać z pokrojonym czosnkiem, łyżeczką soli, imbirem i gałką oraz syropem z brzoskwiń. Polać kurczaka. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 st. C. Wstawić naczynie z potrawą i piec bez przykrycia przez ok. 50-60 minut często polewając mięso wytworzonym sosem. Drób powinien być całkowicie upieczony (sprawdzić). Sos przelać do rondelka. Sprawdzić jego ilość – potrzeba około 11/2 szklanki . Jeśli zostało mniej – dolać wody, jeśli więcej – odparować. Dodać do sosu mąkę z wodą, wymieszać i gotować do zgęstnienia. Dodać skórkę pomarańczową, ćwierć łyżeczki soli i pieprz do smaku. Brzoskwinie pokroić w cienkie plastry. Ułożyć plastry na kawałkach kurczaka, polać całość sosem i wstawić na 10 minut do piekarnika, aby danie dobrze się zagrzało.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













