- kurczak
- 0,5 litra soku pomarańczowego
- łyżeczka sproszkowanego imbiru
- ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżki mąki pszennej wymieszane z 4 łyżkami zimnej wody
- 2 łyżki startej skórki pomarańczowej
- szczypta pieprzu
- 6 połówek brzoskwiń w syropie z puszki
- 1/2 szklanki syropu z brzoskwiń
- sól
Kawałki kurczaka ułożyć skórą do dołu w naczyniu żaroodpornym. Sok pomarańczowy wymieszać z pokrojonym czosnkiem, łyżeczką soli, imbirem i gałką oraz syropem z brzoskwiń. Polać kurczaka. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 st. C. Wstawić naczynie z potrawą i piec bez przykrycia przez ok. 50-60 minut często polewając mięso wytworzonym sosem. Drób powinien być całkowicie upieczony (sprawdzić). Sos przelać do rondelka. Sprawdzić jego ilość – potrzeba około 11/2 szklanki . Jeśli zostało mniej – dolać wody, jeśli więcej – odparować. Dodać do sosu mąkę z wodą, wymieszać i gotować do zgęstnienia. Dodać skórkę pomarańczową, ćwierć łyżeczki soli i pieprz do smaku. Brzoskwinie pokroić w cienkie plastry. Ułożyć plastry na kawałkach kurczaka, polać całość sosem i wstawić na 10 minut do piekarnika, aby danie dobrze się zagrzało.