Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Kurczak z ryżem i szpinakiem

Oto oryginalny sposób na podanie kurczaka i ryżu. Być może nie masz już pomysłu na tak prozaiczne składniki, a tu proszę! Szpinak i cytryna robię swoje - nadają daniu zarazem delikatności i nutki szaleństwa.

??????????????????????????

liczba porcji: 2 osoby

składniki:

  • 300 g filetu z kurczaka (może być też z indyka)
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, oregano
  • świeże liście szpinaku
  • woreczek ryżu
  • cytryna
  • świeże liście bazylii do przystrojenia

przyrządzanie:

Pokrój kurczaka na małe kawałki (wielkość dowolna, zależy od Ciebie) i posyp go przyprawami.

Na patelni rozgrzej oliwę.

Smaż kurczaka z każdej strony, aż się zarumieni – około 15 minut (sprawdź czy oby na pewno jest też gotowy w środku).

Ugotuj ryż zgodnie z opisem na opakowaniu.

Ugotowany już wymieszaj z umytymi liśćmi szpinaku i startą skórką z cytryny (pamiętaj, aby przed tarkowaniem wyparzyć ją wrzątkiem).

Nałóż na talerz mieszankę z ryżem oraz kurczaka, wszystko na koniec skrop delikatnie sokiem z cytryny.

SMACZNEGO!

 

Zobacz też:  Naleśniki ze szpinakiem i serem