Lekkie ciastko, które nigdy się nie znudzi
składniki:
- pół opakowania budyniu waniliowego
- 250 ml mleka
- 50 g cukru
- 2 białka
- 150 g chudego twarogu
- 2 łyżki likieru amaretto
- 20 podłużnych biszkopcików
- około 100 ml wystudzonej kawy espresso
- kakao w proszku
przyrządzanie:
- Budyń ugotować z mlekiem oraz cukrem zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawić do wystudzenia.
- Białka ubić na sztywną pianę, zmiksować z resztą cukru i likierem na puszystą, kremową masę.
- Wymieszać z budyniem. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać.
- Połowę biszkoptów ułożyć w kwadratowej formie, nasączyć 50 ml kawy. Posmarować polową kremu, rozłożyć resztę biszkoptów. Ciastka skropić resztą kawy, posmarować pozostałym kremem.
- Tiramisu posypać grubą warstwą kakao. Wstawić do lodówki na 3-4- godziny. Podać z owocami.