Grillowany ser halloumi, słodki ananas i chrupiący szpinak - nietypowe połączenie składników, które tworzy pyszną całość. Oto lekka sałatka, idealna na zakończenie lata.
składniki:
- 100g szpinaku
- 225g sera Halloumi
- 100g ananasa
- pomidorki koktajlowe
- odrobina guacamole
- 1 awokado
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- pieprz
- sól
przyrządzanie:
1. Szpinak umyć i osuszyć.
2. Ser Halloumi pokroić na 1,5-2cm kawałki i zgrillować na rozgrzanej patelni grillowej.
3. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, obrać ze skórki i pokroić na kawałki.
4. Ananasa i pomidorki koktajlowe pokroić na mniejsze kawałki.
5. Na liściach szpinaku ułożyć kawałki sera Halloumi i resztę składników.
6. Oliwę połączyć z octem balsamicznym, przyprawić solą i pieprzem i takim dressingiem zalać sałatkę.
7. Na wierzch dodać odrobinę guacamole do smaku i ozdoby!