Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Łosoś nadziewany owocami morza

Łosoś nadziewany owocami morza doskonale nadaje się na przyjęcie ze znajomymi.

Składniki:

ŁOSOŚ NADZIEWANY Z OWOCAMI MORZA:

  • 2 filety z łososia (po ok. 120-130 dag)
  • 30 dag kalmarów i krewetek (albo mrożona mieszanka owoców morza)
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • kilka różyczek kalafiora, garść zielonej fasolki, kilka plastrów marchewki

SOS BOROWIKOWY:

  • pół kg grzybów (najlepiej borowików
  • 2 szklanki rosołu
  • 1 łyżka śmietanki
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • kilka kropel sosu sojowego

PRZYGOTOWANIE:

Filety z łososia rozkrajamy, tak by powstały kieszenie i napełniamy wcześniej podsmażonym owocami morza, które doprawiamy solą i pieprzem. Łososia skrapiamy oliwą z oliwek i wstawiamy w rękawie do pieczenia na ok. 30 min. W tym czasie przygotowujemy sos borowikowy oraz gotujemy dziki ryż.
Grzyby na sos podsmażamy, następnie dolewamy bulion i dusimy pod przykryciem przez 20 min. Mąkę mieszamy z wodą i cienkim strumieniem wlewamy do grzybów z bulionem, tak by sos się zagęścił i dusimy jeszcze przez chwilę. Na talerzu układamy łososia, dziki ryż i polewamy sosem borowikowym. Podajemy ze blanszowanymi warzywami.