Łosoś nadziewany owocami morza doskonale nadaje się na przyjęcie ze znajomymi.
Składniki:
ŁOSOŚ NADZIEWANY Z OWOCAMI MORZA:
- 2 filety z łososia (po ok. 120-130 dag)
- 30 dag kalmarów i krewetek (albo mrożona mieszanka owoców morza)
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- kilka różyczek kalafiora, garść zielonej fasolki, kilka plastrów marchewki
SOS BOROWIKOWY:
- pół kg grzybów (najlepiej borowików
- 2 szklanki rosołu
- 1 łyżka śmietanki
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz
- kilka kropel sosu sojowego
PRZYGOTOWANIE:
Filety z łososia rozkrajamy, tak by powstały kieszenie i napełniamy wcześniej podsmażonym owocami morza, które doprawiamy solą i pieprzem. Łososia skrapiamy oliwą z oliwek i wstawiamy w rękawie do pieczenia na ok. 30 min. W tym czasie przygotowujemy sos borowikowy oraz gotujemy dziki ryż.
Grzyby na sos podsmażamy, następnie dolewamy bulion i dusimy pod przykryciem przez 20 min. Mąkę mieszamy z wodą i cienkim strumieniem wlewamy do grzybów z bulionem, tak by sos się zagęścił i dusimy jeszcze przez chwilę. Na talerzu układamy łososia, dziki ryż i polewamy sosem borowikowym. Podajemy ze blanszowanymi warzywami.