Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Łosoś nadziewany owocami morza

Łosoś nadziewany owocami morza doskonale nadaje się na przyjęcie ze znajomymi.

Składniki:

ŁOSOŚ NADZIEWANY Z OWOCAMI MORZA:

  • 2 filety z łososia (po ok. 120-130 dag)
  • 30 dag kalmarów i krewetek (albo mrożona mieszanka owoców morza)
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • kilka różyczek kalafiora, garść zielonej fasolki, kilka plastrów marchewki

SOS BOROWIKOWY:

  • pół kg grzybów (najlepiej borowików
  • 2 szklanki rosołu
  • 1 łyżka śmietanki
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • kilka kropel sosu sojowego

PRZYGOTOWANIE:

Filety z łososia rozkrajamy, tak by powstały kieszenie i napełniamy wcześniej podsmażonym owocami morza, które doprawiamy solą i pieprzem. Łososia skrapiamy oliwą z oliwek i wstawiamy w rękawie do pieczenia na ok. 30 min. W tym czasie przygotowujemy sos borowikowy oraz gotujemy dziki ryż.
Grzyby na sos podsmażamy, następnie dolewamy bulion i dusimy pod przykryciem przez 20 min. Mąkę mieszamy z wodą i cienkim strumieniem wlewamy do grzybów z bulionem, tak by sos się zagęścił i dusimy jeszcze przez chwilę. Na talerzu układamy łososia, dziki ryż i polewamy sosem borowikowym. Podajemy ze blanszowanymi warzywami.