Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ?  Gotowe w 15 minut.

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ? Gotowe w 15 minut.

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Mąka dobrej jakości – zobacz jak ją rozpoznać

Należący do PPUH WOSEBA Młyn Jaczkowice, jeden z laureatów programu ”Doceń polskie” (eksperci nagrodzili aż 5 mąk tego producenta), poleca stosowanie poszczególnych typów mąki do przygotowania konkretnych dań. Mąka tortowa typ 450 sprawdzi się m.in. wypieku biszkoptów, ciast francuskich oraz ciast ptysiowych. Z kolei mąka krupczatka typ 500 jest szczególnie polecana do wyrobu domowych makaronów oraz ciasta na lazanię. Wrocławska mąka typ 500 ma uniwersalne zastosowanie. Warto po nią sięgnąć, gdy przygotowujemy ciasto na pierogi, kopytka, kluski śląski, czy pyzy. Produkt jest odpowiedni także do wypieku ciast kruchych i półkruchych. Mąka luksusowa typ 550 to idealny składnik babek, babeczek, mazurków, serników, jak również ciast drożdżowych, pączków, faworków, rogalików oraz domowych maślanych bułeczek. Zaś do pierników, racuchów, naleśników i panierowania doskonale nadaje się mąka typ 650. Produkt ten znakomicie sprawdzi się także jako składnik domowego chleb, także tego pieczonego w specjalnym automacie. Do wypieku pieczywa polecana jest także razowa mąka typ 2000. Jest ona efektem jednorazowego mielenia ziaren (mieli się tylko jeden raz, stąd nazwa).

 

Nie tylko z pszenicy, czyli ciekawostki o mące

W Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii popularnością cieszy się tzw. mąka samorosnąca. Pod tą tajemniczą nazwą kryje się zwykła mąka pszenna o niskiej zawartości glutenu, która została wzbogacona o proszek do pieczenia i sól. We Francji od lat używa się zaś mąki kasztanowej – produktu bezglutenowego, lekkostrawnego niskobiałkowego. Ta drobno mielona mąka ma lekko słodkawy smak i przyjemny, orzechowy aromat.

Ze zmielonych nasion ryżu brązowego i białego powstaje natomiast mąka ryżowa (brązowa i biała). Ten rodzaj mąki także jest pozbawiony glutenu, to produkt dietetyczny, lekkostrawny i nie uczulający. Warto po nią sięgnąć, gdy chcemy nadać potrawom kleistości lub je zagęścić. Kolejną bezglutenową mąką jest kokosowa, uzyskiwana z drobno zmielonych orzechów kokosowych. Doskonała m.in. do słodkich wypieków.

Weganom i wegetarianom szczególnie poleca się mąkę z amarantusa. To produkt cechujący się złotym kolorem, a także wyraźnie orzechowym zapachem i smakiem. Można ją stosować nie tylko do wypieków, ale i przygotowania makaronu. Jest bardzo bogata w błonniki i białko, również nie zawiera glutenu.

Mąka Pur Pur, produkowana z pszenicy o tej samej nazwie, to prawdziwy rarytas. Jest bogata w cenne składniki odżywcze, szczególnie – antocyjany, które zapobiegają rozwojowi zmian nowotworowych w organizmie. Z mąki Pur Pur wypieka się chleb o lekko fioletowym odcieniu. Jest on popularny zwłaszcza w Austrii i Szwajcarii.

Mąka kukurydziana, jak wskazuje na to sama nazwa, jest otrzymywana z przemiału ziaren kukurydzy. Ma delikatny, żółty kolor. Nie zawiera glutenu, jest bogata w błonnik i witaminy B, E, A. Zawiera też magnez i potas.