Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Carpaccio Żubrówkowe

Jeżeli zapytamy obcokrajowca jaką polską wódkę najbardziej zapamiętał, z trudem będzie próbował wymówić "Żu-brów-ka". Jednak ten popularny trunek ma więcej zastosowań niż te związane z ilością procentów. Okazuje się bowiem, że trawa żubrówkowa doskonale się sprawdza jako dodatek do różnych potraw (mięs, ryb, zup oraz deserów). Dlatego postanowiliśmy Wam zaprezentować cykl przepisów, sporządzonych przez Tomka Woźniaka. Zapraszamy do lektury!

Żubrówka_48_fot. Basia Misiurek i Magda Pawluczuk

czas: 20 min

liczba porcji: 2

składniki:

  • 400 g polędwicy wołowej lub dziczyzna
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżki oleju z orzechów włoskich
  • 4 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 2 łodygi cząbru
  • mała garść jagód
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 źdźbła trawy żubrowej
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki orzechów nerkowca
  • 4 pomidory suszone
Do dekoracji:
  • liście musztardowca
  • mizuny
  • jadalne kwiaty
  • kawałek sera bursztyn

przyrządzanie:

Wymieszaj w miseczce nasiona wanilii z przeciętej laski razem z olejem z orzechów włoskich, oliwą, solą, pieprzem i posiekanym cząbrem. Taką marynatą natrzyj polędwicę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na min. 1 godzinę.

 

W tym czasie na patelni podsmaż na oliwie jagody, dodaj ocet jabłkowy, posiekaną trawę żubrową, dodaj musztardę, orzechy nerkowca i pomidory suszone. Wymieszaj całość i zmiksuj blenderem, aby uzyskać konsystencję pesto.

 

Odwiń polędwicę z folii, pokrój ostrym nożem na nie za cienkie plastry, lekko rozpłaszcz palcami i ułóż na talerzu. Skrop mięso pesto, posyp mieszanką liści, kwiatami i na koniec polej delikatnie olejem z orzechów włoskich, solą grubo zmieloną oraz odrobiną startego sera bursztyn.

 

Smacznego!