Nietuzinkowa wersja makaronu rurki z cukinia o tymiankiem
składniki:
- 250 g makaronu rurki
- szczypta nitek szafranu
- cebula
- 4 łyżki oliwy
- cukinia ze skórką
- szklanka parmezanu
- 2 łyżki świeżego tymianku
- sól
przyrządzanie:
- Szafran zalej 1/4 szklanki ciepłej wody. Makaron ugotuj al dente. Cebulę pokrój w drobną kostkę i posól. Cukinię pokrój na cienkie plasterki.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i zeszklij cebulę, a następnie dodaj cukinię. Duś, aż cukinia zmięknie i lekko się zrumieni. Dodaj szafran wraz z wodą, pozostałe 2 łyżki oliwy oraz listki tymianku i zagotuj.
- Makaron odcedź i dodaj do cukinii, wymieszaj i dopraw solą. posyp drobno startym parmezanem.