Nie kupuj gotowego pesto w słoiczku z supermarketu! O wiele bardziej docenisz jego smak jeżeli wykonasz go samodzielnie. A nie jest to wcale takie trudne. Oto najlepszy i sprawdzony przepis.

składniki:
- Listki bazylii z jednej doniczki;
- 3 łyżki migdałów (u mnie płatki);
- 2 ząbki czosnku;
- 3-4 łyżki oliwy;
- garść natki pietruszki;
- kilka kropel soku z cytryny;
- wybrany makaron.
przyrządzanie:
- Wszystkie składniki zblendować ze sobą dolewając oliwę po łyżce. Jeśli konsystencja pesto jest zbyt „sucha – dodać oliwy. Makaron ugotować. Dodać do pesto i dokładnie wymieszać.
Do wersji rodziców dodałam parmezan, dodatkowy ząbek czosnku, sól i pieprz.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














