Pascal Brodnicki przedstawia niesamowity przepis na czarny makaron z krewetkami i warzywami. Pachnie ogrodem, smakuje niesamowicie i jak wygląda! Gotujcie jak najlepsi szefowie kuchni! Z tym przepisem, z pewnością Wam się to uda.
składniki:
- 1 papryka zielona bez pestek pokrojona w grubą kostkę
- 1 papryka żółta bez pestek pokrojona w grubą kostkę
- 1 papryka czerwona bez pestek pokrojona w grubą kostkę
- 250 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki
- 1 duża cebula
- 2 posiekane ząbki czosnku
- starta skórka z 1 limonki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżka passaty
- pół pęczka posiekanej bazylii
- pół pęczka szczypiorku pokrojonego w słupki
- 1 cukinia ze skórką bez pestek pokrojona w słupki
- 40 ml Ramy Smaż jak szef kuchni – wariant z oliwą z oliwek
- 350 g krewetek black tiger z pancerzem
- 60 ml białego wina
- 320 g makaronu czarne tagliatelle
- szczypta papryki wędzonej
przyrządzanie:
- Podgrzej piekarnik do 200°C.
- Wyłóż papierem pergaminowym blaszkę piekarnika. Połóż pieczarki, paprykę, cebulę, dodaj sól, pieprz i oliwę z oliwek. Dokładnie wszystko wymieszaj, włóż na blaszkę i piecz 25 minut.
- Po 25 minutach dodaj do warzyw cukinię i ponownie włóż do piekarnika na 5-10 minut.
- Ugotuj makaron al dente.
- W środku dużej patelni rozgrzej Ramę Smaż jak szef kuchni. Dodaj czosnek, paprykę wędzoną, krewetki i podsmaż całość. Dodaj białe wino, skórkę z limonki i sok z limonki oraz passatę. Gotuj całość, dodaj szczypiorek z dymki, a na koniec ugotowany makaron. Wymieszaj całość delikatnie, dodaj połowę warzyw z piekarnika. Podawaj w głębokich talerzach, na każdą porcję włóż resztę warzyw i posyp bazylią i szczypiorkiem.