Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Makaron z sepią i krewetkami pachnący ogrodem warzywnym – przepis Pascala Brodnickiego

Pascal Brodnicki przedstawia niesamowity przepis na czarny makaron z krewetkami i warzywami. Pachnie ogrodem, smakuje niesamowicie i jak wygląda! Gotujcie jak najlepsi szefowie kuchni! Z tym przepisem, z pewnością Wam się to uda. 

IMG_8785

składniki:

  • 1 papryka zielona bez pestek pokrojona w grubą kostkę
  • 1 papryka żółta bez pestek pokrojona w grubą kostkę
  • 1 papryka czerwona bez pestek pokrojona w grubą kostkę
  • 250 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki
  • 1 duża cebula
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • starta skórka z 1 limonki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka passaty
  • pół pęczka posiekanej bazylii
  • pół pęczka szczypiorku pokrojonego w słupki
  • 1 cukinia ze skórką bez pestek pokrojona w słupki
  • 40 ml Ramy Smaż jak szef kuchni – wariant z oliwą z oliwek
  • 350 g krewetek black tiger z pancerzem
  • 60 ml białego wina
  • 320 g makaronu czarne tagliatelle
  • szczypta papryki wędzonej

przyrządzanie:

  1. Podgrzej piekarnik do 200°C.
  2. Wyłóż papierem pergaminowym blaszkę piekarnika. Połóż pieczarki, paprykę, cebulę, dodaj sól, pieprz i oliwę z oliwek. Dokładnie wszystko wymieszaj, włóż na blaszkę i piecz 25 minut.
  3. Po 25 minutach dodaj do warzyw cukinię i ponownie włóż do piekarnika na 5-10 minut.
  4. Ugotuj makaron al dente.
  5. W środku dużej patelni rozgrzej Ramę Smaż jak szef kuchni. Dodaj czosnek, paprykę wędzoną, krewetki i podsmaż całość. Dodaj białe wino, skórkę z limonki i sok z limonki oraz passatę. Gotuj całość, dodaj szczypiorek z dymki, a na koniec ugotowany makaron. Wymieszaj całość delikatnie, dodaj połowę warzyw z piekarnika. Podawaj w głębokich talerzach, na każdą porcję włóż resztę warzyw i posyp bazylią i szczypiorkiem.

 

 

ZOBACZ TEŻ: Duszone kalmary w sosie z czerwonego wina