Prosty i niskokaloryczny posiłek dla miłośników makaronu i świeżych pomidorów. Oto doskonałe spaghetti!
składniki:
- porcja makaronu spaghetti
- 4 duże pomidory
- 4 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, bazylia, oregano
- oliwa z oliwek
- parmezan do posypania
przyrządzanie:
Makaron ugotować. Pomidory pokroić w ósemki. Czosnek pokroić w drobną kosteczkę. Na głębokiej patelni podgrzać 3 łyżki oliwy z oliwek, dodać pokrojony czosnek. Delikatnie zarumienić.
Następnie dodać pomidory i dusić chwilę pod przykryciem aż zmiękną. Następnie rozgnieść je drewnianą łyżką, dodać przyprawy według uznania. Chwilę pogotować aż sos uzyska odpowiednią konsystencję. Na głębokich talerzach ułożyć makaron, polać sosem pomidorowym i posypać startym parmezanem.
ZOBACZ TEŻ: Jajka sadzone w piekarniku