Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Makaroniki cytrynowe

Genialnie smakujące makaroniki cytrynowe. Chociaż ich przygotowanie jest nieco skomplikowane, to efekt zadowala i wręcz powala na kolana. 

składniki:
 

  • 1 białko średniego jajka
  • 40g drobno zmielonych migdałów
  • 65g cukru pudru
  • 15 g drobnego cukru
  • barwnik – w tym przypadku żółty, spożywczy
  Nadzienie:
  • 3 duże jaja
  • skórka starta z 1 cytryny
  • niecałe pół szklanki cukru
  • niecałe pół szklanki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 100g masła
 

przyrządzanie:

  • Wodę podgrzewamy. Białko wbijamy do szklanej miski.
  • Miskę umieszczamy nad gorącą wodą i ogrzewamy przez około 2 minuty, cały czas  mieszając białko trzepaczką. W momencie, w którym uzyska biały kolor wsypujemy cukier i ubijamy na sztywno. Dodajemy barwnik i mieszamy, by się równo rozprowadził.
  • Migdały wraz z cukrem pudrem przesiewamy i dodajemy partiami do białka.
  • Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy makaroniki na papier do pieczenia.
  • Zostawiamy je w pokojowej temperaturze na około 45 minut.
  • Nastawiamy piekarnik na 160 stopni, bez termoobiegu.
  • Piecz około 10 minut. Podczas pieczenia dwukrotnie uchylamy drzwiczki piekarnika, by wygonić z niego wilgoć.

Nadzienie:

  • Do rondelka z grubym dniem wbijamy jajka i dodajemy resztę składników.
  • Masę podgrzewamy na wolnym ogniu przez około 10 minut.
  • Zdejmujemy z ognia i przekładamy do słoiczka.
  • Na noc zostawiamy masę w lodówce.

Jeden kapelusz smarujemy masą, po czym przykrywamy ją drugim kapeluszem.