Genialnie smakujące makaroniki cytrynowe. Chociaż ich przygotowanie jest nieco skomplikowane, to efekt zadowala i wręcz powala na kolana.
składniki:
- 1 białko średniego jajka
- 40g drobno zmielonych migdałów
- 65g cukru pudru
- 15 g drobnego cukru
- barwnik – w tym przypadku żółty, spożywczy
- 3 duże jaja
- skórka starta z 1 cytryny
- niecałe pół szklanki cukru
- niecałe pół szklanki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 100g masła
przyrządzanie:
- Wodę podgrzewamy. Białko wbijamy do szklanej miski.
- Miskę umieszczamy nad gorącą wodą i ogrzewamy przez około 2 minuty, cały czas mieszając białko trzepaczką. W momencie, w którym uzyska biały kolor wsypujemy cukier i ubijamy na sztywno. Dodajemy barwnik i mieszamy, by się równo rozprowadził.
- Migdały wraz z cukrem pudrem przesiewamy i dodajemy partiami do białka.
- Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy makaroniki na papier do pieczenia.
- Zostawiamy je w pokojowej temperaturze na około 45 minut.
- Nastawiamy piekarnik na 160 stopni, bez termoobiegu.
- Piecz około 10 minut. Podczas pieczenia dwukrotnie uchylamy drzwiczki piekarnika, by wygonić z niego wilgoć.
Nadzienie:
- Do rondelka z grubym dniem wbijamy jajka i dodajemy resztę składników.
- Masę podgrzewamy na wolnym ogniu przez około 10 minut.
- Zdejmujemy z ognia i przekładamy do słoiczka.
- Na noc zostawiamy masę w lodówce.
Jeden kapelusz smarujemy masą, po czym przykrywamy ją drugim kapeluszem.