- 40 dag sucharków
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki rumu
- 50 dag maku
- 1 l mleka
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka miodu
- 1/2 laski wanilii
- 8-10 suszonych fig
- po 10 dag rodzynek i posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki wiórków kokosowych
Mak zalać wodą, zostawić na noc, po czym odcedzić i przepuścić przez maszynkę. Zagotować mleko z drobno posiekaną wanilią, masłem i miodem, dodać mak i gotować powoli ok. 20 minut często mieszając. Zdjąć z ognia, przestudzić. Rodzynki sparzyć, osączyć na sicie, figi drobno posiekać. Figi, rodzynki i orzechy dokładnie wymieszać z makiem. Z rumu, cukru i 3-4 łyżek przegotowanej, ciepłej wody przygotować syrop, skropić nim sucharki. W salaterce układać warstwami sucharki i masę makową. Posypać wiórkami kokosowymi.