Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Malonowa chmurka – przepis na letnie ciasto.

Wybór ciasta na lato nie jest łatwy. Chcemy mieć coś słodkiego, ale nie za słodkiego. A najlepiej, by słodycz mieszała się z lekką kwaskowatością.  Dodatkowo byłoby idealnie, kiedy nasze ciasto  nie byłoby zbyt ciężkie. A co jeśli to wszystko możemy uzyskać w bardzo prosty sposób? Malonowa chmurka jest na to idealnym dowodem.

Ciasto to składa się z bezy, która musi zostać wykonana jako pierwsza. Do jej zrobienia potrzebujemy:

  • 2, 5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej.
  • 100 gram cukru białego.
  • 4 białka.

Kolejną warstwą jest śmietankowy krem, który zrobimy z:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 4 łyżeczkę cukru pudru.
  • 300 gram serka mascarpone.

Następnie wykonujemy galaretkę z malinami:

  • 500 gram malin.
  • 2 malonowe galaretki.
  • Woda do galaretek.

Ostatnią warstwą w malonowej chmurce jest spód z kruchego ciasta:

  • 150 gram maki pszennej.
  • 100 gram masła w temperaturze pokojowej.
  • 3 żółtka.
  • 2 łyżeczki cukru pudru.

 

Ciasto wykonujemy w ciągu półtorej godziny.