
Niebywałe rozkosze dla podniebienia - niestety ciężko dostępne w naszym kraju
przepis z kuchni: włoskiej
czas: 30 minut
liczba porcji: 4
składniki:
500 g małży Napoletana
szklanka białego wina
szklnaka bulionu
3 ząbki czosnku
sól, świeżo zmielony pieprz
przyrządzanie:
Małże dokładnie umyć, oczyścić z wodorostów. W duzym garnku zagotować bulion wraz z winem oraz przecisniętym przez praskę czosnkiem. Posolić i dodać pieprz. Do wrzątku wrzucić małże i gotowac pod przykryciem na dość dużym ogniu do otworzenia się wszystkich. Podawać na miseczkach w sosie, w którym się gotowały.
uwagi:
W ten sposób można przygotować tez mniejsze małże innych gatunków, ale radzimy - w miarę możliwości - spróbować tych z okolic Neapolu.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













