Proponowana przez nas meksykańska salsa niczym nie przypomina kupnych sklepowych podróbek. Naturalne składniki, zero chemii - to klucz do sukcesu! W sam raz do nachos, pity i wszystkiego do czego tylko będziecie chcieli.
liczba porcji: około 5 słoików
składniki:
- 2 cebule
- 3 papryki czerwone
- 3 małe papryczki chili
- 4 ząbki czosnku
- 1 i 1/2 kg pomidorów lima
- 6 łyżek octu z czerwonego wina
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 i 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 łyżka cukru
- 2 płaskie łyżeczki soli
przyrządzanie:
- Drobno kroimy cebulę, papryki czyścimy i kroimy w kosteczkę.
- W zależności jak ostrą salsę chcemy mieć, usuwamy pesteczki z chili, im więcej ich zostawimy tym będzie ostrzejsza.
- Sparzone pomidory obieramy ze skórki i zielonej części po szypułce, kroimy w kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy i dusimy na tym cebulę. Następnie dodajemy wyciśnięty czosnek i pokrojone drobno papryczki chilii. Chwilę smażymy i odstawiamy.
- Do dużego garnka wkładamy pokrojone pomidory, paprykę, cebule, ocet oraz cukier. Gotujemy bez przykrycia przez około 1 godzinę, mieszamy co jakiś czas. Jeśli sos ciągle jest za rzadki gotujemy jeszcze 15 minut. Doprawiamy oregano, słodką papryką, kminem, solą i pieprzem.
- To co chcemy wykorzystujemy, to czego nie damy rady zjeść przelewamy do szczelnych słoików i wekujemy.