Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Menu Chopinowskie w restauracji Tamka 43!

Najwyższej jakości dziczyzna, kasze, skorzonera czy zimowe warzywa – do menu warszawskiej restauracji Tamka 43 dołączyło kilka wyśmienitych dań, przygotowanych na bazie składników kuchni staropolskiej. Z okazji 203. rocznicy urodzin Fryderyka Chopina, Szef Kuchni skomponował okolicznościowe menu, inspirowane upodobaniami kulinarnymi polskiego wirtuoza fortepianu. Chopinowska kuchnia Jeden z najsłynniejszych polskich kompozytorów w historii, niezwykle utalentowany pianista, a prywatnie – elegancki perfekcjonista oraz pasjonat smaków. Fryderyk Chopin, bo o nim mowa, był postacią nie tylko wybitną, ale i szalenie ciekawą. Godne uwagi były również jego upodobania kulinarne. Na podstawie wzmianek pozostawionych przez samego Chopina, jak i licznych źródeł historycznych możemy z łatwością zrekonstruować przykładowe menu kompozytora. Dużą rolę w kształtowaniu jego smaku odegrała tradycyjna kuchnia staropolska, obfitująca w dziczyznę, aromatyczne przyprawy, a także starosłowiańskie składniki takie jak kasze, buraki, seler oraz marchew. Popularnym składnikiem kuchni polskiej, aż do końca XVII wieku były także zimowe warzywa – dziś odkrywane przez Szefów Kuchni na nowo – jarmuż, brukiew i pasternak. Chopin jadał je podobno niezwykle chętnie jako dodatek do duszonego mięsiwa. Horyzonty smaku kompozytora rozszerzył niewątpliwie pobyt we Francji. To właśnie w eleganckich paryskich restauracjach Chopin odkrywał nowe smaki i ich unikalne, np. słodko-słone, połączenia. Wirtuozeria smaków na Tamce Upodobania kulinarne Fryderyka Chopina można poznać jeszcze lepiej odwiedzając warszawską restaurację Tamka 43. Tutejszy Szef Kuchni, Robert Trzópek, specjalnie z okazji rocznicy urodzin kompozytora przygotował bowiem dla swoich gości kilka wyśmienitych dań, inspirowanych ulubionymi smakami polskiego wirtuoza fortepianu. Bazędo każdego z nich stanowi najwyższej jakości dziczyzna – ulubione mięso Fryderyka Chopina. W daniach znajdziemy jednak zarówno staropolskie akcenty, jak i wpływy eklektycznej kuchni francuskiej. Odpowiada to gustom samego Trzópka, który słynie z łączenia polskich tradycji kulinarnych z elementami nowoczesnej, międzynarodowej gastronomii. Wśród potraw inspirowanych upodobaniami Chopina znajdziemy m.in. daniela z karmelizowaną skorzonerą i wędzoną czekoladą. Wywodząca się ze staropolskiej kuchni skorzonera, nazywana często „zimowymi szparagami”, idealnie komponuje się z delikatnym mięsem. W daniu odnajdziemy także niezwykle lubiane przez Chopina słodkie nuty smakowe w postaci czekolady. Robert Trzópek zaprasza także na sarnę z zimowymi warzywami i sosem z czarnego bzu. O niezwykłym charakterze tej potrawy stanowią przede wszystkim użyte do jego przygotowania zapomniane warzywa – jarmuż, brukiew i pasternak. Ostatnim daniem inspirowanym ulubionymi smakami Chopina jest tatar z sarny. Ten najwykwintniejszy specjał kuchni myśliwskiej, w wydaniu Roberta Trzópka nabrał całkowicie nowego charakteru – Szef Kuchni połączył go bowiem z lodami z kaszy pęczak. Najwyższej jakości składniki oraz unikalne konstrukcje smaków nowych dań z pewnością zadowolą podniebienia nawet najbardziej wymagających koneserów. Serdecznie zapraszamy! Dania są dostępne w menu a la carte restauracji Tamka 43 od 22 stycznia do 1 marca 2013 roku. www.facebook.com/Tamka43 www.tamka43.pl DOSSIER: Tamka 43 to kawiarnia, wine bar i restauracja w jednym, która mieści się w modernistycznym budynku Narodowego Instytutu Fryderyka Chopina w Warszawie. Nowoczesna sceneria doskonale pasuje do serwowanej tam kuchni, która łączy tradycję z nowoczesnością. To zasługa szefa kuchni – Roberta Trzópka – pasjonata smaków na najwyższym poziomie, konesera poszukującego zarówno zaginionych smaków jak i innowacyjnych pomysłów na kuchnię, oparta przede wszystkim na lokalnych i sezonowych produktach, zwolennika gotowania w niskich temperaturach metodą sous-vide. Krótkie i przejrzyste menu, często zmieniana lista dań przygotowywanych z najlepszych polskich i europejskich produktów sezonowych to jego autorski pomysł.