Prosty, tani, szybki - czyli omlet miętowy na dobry początek dnia.
składniki:
- 2 garści świeżego jarmużu
- 2 łyżki masła
- ząbek czosnku
- 3 jajka
- 5 łyżek mleka
- sól i pieprz
- pół szklanki startego, ulubionego sera np. koziego
- kilkanaście listków świeżej mięty
- orzechy włoskie
przyrządzanie:
- Na patelni roztopić łyżkę masła i przez minutę smażyć czosnek. Po chwili dodać jarmuż i całość smażyć dosłownie 8 minuty. Całość doprawić solą i pieprzem.
- Następnie jajka roztrzepać z mlekiem oraz solą i pieprzem.
- Na patelni roztopić drugą łyżkę masła, wlać masę jajeczną oraz dodać posiekaną miętę.
- Smażyć aż masa się zetnie przez ok. 5 minut.
- Gotowy omlet podawać z ulubionymi dodatkami, np. kozim serem i orzechami