Pyszna, apetycznie wyglądająca i bardzo sycąca przekąska. Idealna na kolację, obiad czy przekąskę. Sprawdzą się też na wszelkich imprezach.
składniki:
- ciasto na pizzę wg. TEGO PRZEPISU
- 100 g szpinaku
- 150 g - 200 g sera koziego w roladzie
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 średnia biała cebula, pokrojona w malutką kosteczkę
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 1 szklanka śmietanki kremowej 30% lub 36%
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- świeże zioła, np. 2 - 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, oregano lub tymianku
przyrządzanie:
- Opłukany szpinak gotować na parze przez około 1 – 2 minuty aż cały zwiędnie. Ser kozi pokroić na kawałeczki. Wymieszać szpinak z sosem, doprawić ewentualnie solą i pieprzem. Piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury 250-260 stopni.
- Przygotować sos śmietankowy:
- Na oliwie zeszklić cebulkę nie rumieniąc (smażyć na małym ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając). Dodać czosnek i smażyć przez kolejne 2 minuty. Wlać śmietankę, doprawić solą i pieprzem, gotować na małym ogniu przez około 3 – 4 minuty, aż sos nieco zgęstnieje. Wymieszać z ziołami.
- Na placki z ciasta wyłożyć szpinak z sosem, na wierzch położyć po 3 kostki sera koziego, skropić 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek.
- Wstawić do środkowej części nagrzanego piekarnika i piec przez 15 – 20 minut.
- Posypać świeżym szpinakiem.