Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Mini ptysie z bitą śmietaną

Masz ochotę  na coś słodkiego, ale nie dużego? Co powiesz na mini ptysie z bitą śmietaną? Słodki przysmak nadaje się jako deser lub jako łakoć do podjadania. 

cream-puffs-489842_1280

składniki:

  • 125 ml mleka
  • 125 ml wody
  • 100 g masła
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 150 g mąki
  • 4 jajka
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru (do śmietany)

przyrządzanie:

  • Do rondelka wsadzamy pokrojone w kostkę masło, wodę, mleko, sól i cukier. Doprowadzamy do wrzenia.
  • Rondelek zdejmujemy z ognia i od razu dosypujemy do niego mąkę.
  • Mieszamy, aż ciasto będzie gładkie.
  • Rondelek z ciastem ponownie stawiamy na ogniu i mieszamy przez około 2 minuty.
  • Ciasto przekładamy do miksera. Po włączeniu urządzenia dodajemy do ciasta po 1 jajku. Gdy ciasto jest gęste i gładkie – to znaczy, że jest już gotowe.
  • Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną pergaminem (robimy niewielkie kuleczki).
  • Ptysie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 *C przez około 15-20 minut. Wypieki wyjmujemy, gdy będą złociste i suche.
  • Śmietanę ubijamy, dodając pod koniec cukier puder.
  • Napełniamy ptysie za pomocą rękawa cukierniczego albo szprycy do dekorowania (wbijamy od spodu lub z boku i wciskamy śmietanę).
  • Gotowe ptysie możemy posypać cukrem pudrem lub rozpuszczona w kąpieli wodnej czekoladą.

 

Zobacz też przepis na: Domowe żelki z soku owocowego