Masz ochotę na coś słodkiego, ale nie dużego? Co powiesz na mini ptysie z bitą śmietaną? Słodki przysmak nadaje się jako deser lub jako łakoć do podjadania.
składniki:
- 125 ml mleka
- 125 ml wody
- 100 g masła
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru pudru
- 150 g mąki
- 4 jajka
- 300 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru (do śmietany)
przyrządzanie:
- Do rondelka wsadzamy pokrojone w kostkę masło, wodę, mleko, sól i cukier. Doprowadzamy do wrzenia.
- Rondelek zdejmujemy z ognia i od razu dosypujemy do niego mąkę.
- Mieszamy, aż ciasto będzie gładkie.
- Rondelek z ciastem ponownie stawiamy na ogniu i mieszamy przez około 2 minuty.
- Ciasto przekładamy do miksera. Po włączeniu urządzenia dodajemy do ciasta po 1 jajku. Gdy ciasto jest gęste i gładkie – to znaczy, że jest już gotowe.
- Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną pergaminem (robimy niewielkie kuleczki).
- Ptysie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 *C przez około 15-20 minut. Wypieki wyjmujemy, gdy będą złociste i suche.
- Śmietanę ubijamy, dodając pod koniec cukier puder.
- Napełniamy ptysie za pomocą rękawa cukierniczego albo szprycy do dekorowania (wbijamy od spodu lub z boku i wciskamy śmietanę).
- Gotowe ptysie możemy posypać cukrem pudrem lub rozpuszczona w kąpieli wodnej czekoladą.