Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

Mini tarta z ? bananami i czekoladą

Zakochacie się w tym deserze, możemy Wam to obiecać! Jest prosty w wykonaniu i po prostu uzależnia. ???

składniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • - 50 g cukru pudru
  • - 50 g zimnego masła
  • - 1 jajko
  • - szczypta soli
  • - 3 banany
  • - 100 g gorzkiej czekolady
  • - 400 g śmietanki 30%
  • - ćwiartka cytryny
  • - 1 łyżeczka cukru pudru

przyrządzanie:

  1. W misce umieszczamy mąkę, cukier puder i szczyptę soli. Zimne masło drobno siekamy i zagniatamy wszystkie składniki. Dodajemy jajko i dość szybko wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 20 minut do lodówki. Formę do tarty smarujemy masłem. Schłodzone ciasto należy rozwałkować, podsypując je mąką. Następnie ciasto przekładamy do foremki, dociskamy i wyrównujemy. Nakłuwamy całość widelcem i odstawiamy do lodówki na kolejne 15 minut. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 170 stopni. Ciasto przykrywamy folią aluminiową i obciążamy groszkami lub fasolą. Pieczemy 20 minut, następnie zdejmujemy folię i pieczemy kolejne 10 minut, do uzyskania złotego koloru. Upieczone ciasto odstawiamy do przestygnięcia. Czekoladę (90g) rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy 100 g śmietanki i mieszamy do połączenia składników.Odstawiamy do przestygnięcia. Resztę czekolady ścieramy na tarce Banany kroimy w plasterki i skrapiamy je cytryną. Kremówkę ubijamy, dodajemy cukier puder. Na dno tarty wylewamy czekoladę, następnie układamy banany i wierzch przykrywamy kremówką. Gotowe tarty obsypujemy wiórkami czekolady i wstawiamy do lodówki.

ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy