Zakochacie się w tym deserze, możemy Wam to obiecać! Jest prosty w wykonaniu i po prostu uzależnia. ???
składniki:
- 150 g mąki pszennej
- - 50 g cukru pudru
- - 50 g zimnego masła
- - 1 jajko
- - szczypta soli
- - 3 banany
- - 100 g gorzkiej czekolady
- - 400 g śmietanki 30%
- - ćwiartka cytryny
- - 1 łyżeczka cukru pudru
przyrządzanie:
- W misce umieszczamy mąkę, cukier puder i szczyptę soli. Zimne masło drobno siekamy i zagniatamy wszystkie składniki. Dodajemy jajko i dość szybko wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 20 minut do lodówki. Formę do tarty smarujemy masłem. Schłodzone ciasto należy rozwałkować, podsypując je mąką. Następnie ciasto przekładamy do foremki, dociskamy i wyrównujemy. Nakłuwamy całość widelcem i odstawiamy do lodówki na kolejne 15 minut. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 170 stopni. Ciasto przykrywamy folią aluminiową i obciążamy groszkami lub fasolą. Pieczemy 20 minut, następnie zdejmujemy folię i pieczemy kolejne 10 minut, do uzyskania złotego koloru. Upieczone ciasto odstawiamy do przestygnięcia. Czekoladę (90g) rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy 100 g śmietanki i mieszamy do połączenia składników.Odstawiamy do przestygnięcia. Resztę czekolady ścieramy na tarce Banany kroimy w plasterki i skrapiamy je cytryną. Kremówkę ubijamy, dodajemy cukier puder. Na dno tarty wylewamy czekoladę, następnie układamy banany i wierzch przykrywamy kremówką. Gotowe tarty obsypujemy wiórkami czekolady i wstawiamy do lodówki.