Miękka, mocno nasączona babka cytrynowa to obowiązkowy deser Wielkanocy. Mamy dla Was sprawdzony przepis na babkę, która zawsze wychodzi.
składniki:
- 250 g margaryny
- 250 g cukru
- 4 jajka
- 340 g mąki
- 10 g proszku do pieczenia
- 2 średnie cytryny
przyrządzanie:
- Skórę z cytryn zetrzyj na drobnej tarce, a z owoców wyciśnij sok.
- Wymieszaj skórkę z sokiem.
- Margarynę utrzyj z cukrem i dodaj jajka. Ucieraj, aż powstanie jednolita masa.
- Dodaj mąkę, proszek do pieczenia. Wszystko wymieszaj.
- Dodaj sok i skórkę z cytryny oraz druga szklankę mąki.
- Wszystkie składniki wymieszaj, a gotową masę przełóż do formy.
- Piecz przez 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
ZOBACZ: Wielkanocna sałatka z rukolą i rzodkiewką
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














