Miękka, mocno nasączona babka cytrynowa to obowiązkowy deser Wielkanocy. Mamy dla Was sprawdzony przepis na babkę, która zawsze wychodzi.
składniki:
- 250 g margaryny
- 250 g cukru
- 4 jajka
- 340 g mąki
- 10 g proszku do pieczenia
- 2 średnie cytryny
przyrządzanie:
- Skórę z cytryn zetrzyj na drobnej tarce, a z owoców wyciśnij sok.
- Wymieszaj skórkę z sokiem.
- Margarynę utrzyj z cukrem i dodaj jajka. Ucieraj, aż powstanie jednolita masa.
- Dodaj mąkę, proszek do pieczenia. Wszystko wymieszaj.
- Dodaj sok i skórkę z cytryny oraz druga szklankę mąki.
- Wszystkie składniki wymieszaj, a gotową masę przełóż do formy.
- Piecz przez 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
ZOBACZ: Wielkanocna sałatka z rukolą i rzodkiewką