Lubicie ciasto czekoladowe? My też! To klasyk wśród deserów. Uzależnieni od czekolady pokochają ten przepis...
składniki:
- 100 g czekolady deserowej
- 100 g masła
- 150 g orzechów włoskich, posiekanych
- 3 jajka
- 150 g drobnego cukru
- 100 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
przyrządzanie:
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić i oprószyć mąką tortownicę o średnicy 20 cm.
- Czekoladę włożyć do rondelka razem z masłem. Roztopić na małym ogniu. Dodać połowę orzechów, wymieszać i odstawić.
- Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z łyżką cukru na sztywno.
- W oddzielnej misce ubić żółtka z pozostałym cukrem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia. Dodać masę czekoladową, dobrze połączyć. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką.
- Ciasto wyłożyć do foremki, posypać resztą orzechów.
- Piec przez około 30 minut.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















