Malinowa wariacja z czekoladą w roli głównej. Pyszny deser i smak lata w środku zimy. Oto malinowo-czekoladowe muffinki.
składniki:
- tabliczka gorzkiej czekolady
- pół tabliczki mlecznej czekolady
- 80 g masła
- 150 ml mleka
- 2 jaja
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g cukru brązowego
- 300 g malin mrożonych, chyba że masz świeże
przyrządzanie:
- Odkładamy 12 kostek czekolady na bok, bo będą potrzebne przed samym pieczeniem.
- Resztę czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej.
- Dodajemy masło i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści.
- Odstawiamy z palnika i wlewamy mleko. Dodajemy jajka i ciągle mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy.
- Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Mieszamy z cukrem.
- Mokre składniki łączymy z suchymi. Mieszamy. Dodajemy maliny i wciąż mieszkamy.
- Przelewamy do papilotek, ozdabiamy kostkami czekolady.
- Pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach.