Mrówkowiec to popularne ciasto, które gości w wielu polskich domach. Jak go przygotować? Oto popularny przepis od naszego fana, pana Adama Sarny.
składniki:
- margaryna (1 kostka)
- jajko (6 sztuk)
- mąka (2 szklanki)
- mak (150 g)
- cukier - 1,5 szklanki
- Cukier wanilinowy - 1 opakowanie
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
przyrządzanie:
- Utrzyj margarynę z cukrem na jednolitą masę.
- Do masy dodawaj na zmianę raz jajo raz porcję mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.
- Na koniec ucierania dodaj suchy mak i cukier wanilinowy.
- Ciasto piecz około 60 minut w 180°C.
- Po wyjęciu i ostudzeniu możesz je polukrować lub polać polewą czekoladową i udekorować orzechami.