Babeczki herbaciane to świetna alternatywa dla tradycyjnych, wielkanocnych bab. Mają piękny, zielonkawy kolor i oryginalny, lekko wytrawny smak. Znakomicie sprawdzą się jako jeden ze składników święconki oraz jako lekki deser po obfitym, świątecznym obiedzie.
składniki:
Składniki na 12 muffinek:
- 1,75 szklanki mąki;
- 3 łyżeczki zielonej herbaty matcha (w tym przepisie użyto herbaty Five o'clock Japan Matcha Kakegava Bio);
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej;
- 3/4 szklanki cukru;
- 2 garści rozdrobnionych migdałów;
- 1 jajko;
- 1/3 szklanki oleju;
- 1 szklanka mleka;
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego do ciast.
przyrządzanie:
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















