- 50 dag moreli z puszki
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- sok z 1 cytryny
- 1 szklanki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
- kandyzowane wiśnie
- wafelki o dekoracji
Morele osączyć z zalewy, przekroić na połówki. Zagotować 1 szklanki zalewy z dodatkiem soku z cytryny i cukru do smaku. Dodać morele, chwilę ostudzić, zmiksować na gładką masę. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z połową cukru. W szklance wody lub kompotu rozmieszać mąkę, dodać do żółtek. Włożyć morele, wymieszać, przełożyć do rondelka. Rondelek postawić na małym ogniu i stale mieszając gotować, aż masa zgęstnieje. Nie dopuścić do wrzenia. Białka ubić na sztywną pianę, wlać gorący mus. Wymieszać, przełożyć do salaterki, schłodzić w lodówce. Kremówkę ubić z resztą cukru, wymieszać z musem. Gotowy deser nałożyć do pucharków, udekorować kandyzowanymi wiśniami, wafelkami.