składniki:
- tabliczka gorzkiej czekolady
- tabliczka białek czekolady
- 250 ml śmietany kremówki
- 4 jajka
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki cukru pudru
- pół słoika dżemu wiśniowego
- sól
przyrządzanie:
- Czekolady połam i roztop oddzielnie w kąpieli wodnej. Do każdej dodaj po dwie łyżki masła.
- Zimna kremówkę ubij z cukrem pudrem. Do przestudzonej gorzkiej i białej czekolady dodaj po 2 żółtka i wymieszaj.
- Każdą połącz z połową bitej śmietany.
- Białka ubij ze szczyptą soli, dodaj po połowie piany do obu musów i wymieszaj.
- Dżem lekko podgrzej, by stał się płynny.
- Do pucharków nakładaj na przemian mus z czekolady białej, gorzkiej i dżem.
- Udekoruj dżemem i posypką lub orzechami.
- Wstaw do lodówki na około 1 godzinę.