Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Najlepsze kasztany są tylko jesienią

 

Na surowo czy pieczone?

 

kasztany2

Świeże kasztany można po obraniu ze skórki jeść na surowo, wyschnięte można już tylko spożywać po upieczeniu, ugotowaniu lub konserwowe. Na Węgrzech i Słowacji je się przetartą masę kasztanową świeżą bądź mrożoną. Dodaje się ją także do wyrobów cukierniczych (wypieków, deserów) i mięs. W Niemczech natomiast popularna jest zupa z marona.

Z kasztanów robi się także mąkę, której używa się do wypieków bezglutenowych. Ponieważ ma słodkawy smak ciasta pieczone z mąki kasztanowej są smaczne i nie wymagają wielu dodatków.

Kasztany zawierają sporo skrobi w postaci węglowodanów złożonych, które są dłużej wchłaniane przez organizm, przez co stanowią bardzo dobre źródło energii. Zawierają także spore ilości błonnika, są więc zdrową przekąską, a ponieważ dodatkowo zawierają spore ilości potasu, magnezu oraz wapnia polecane są szczególnie osobom uprawiającym sporty. Kasztany jadalne zawierają też tyle samo witaminy C co cytryna!

Kasztany, których nie udało nam się zjeść na surowo najlepiej upiec w piekarniku. Trzeba jednak je wcześniej naciąć nożykiem na krzyż w miejscu, gdzie są spiczaste i ułożyć je na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy je ok. 20-25 min. w temperaturze 190 st. Warto podczas pieczenia potrząsnąć blachą, by upiekły się równomiernie ze wszystkich stron. Po upieczeniu najlepiej smakują obrane i zjedzone jeszcze ciepłe. Możemy je także uprażyć na suchej patelni przez 30 min. Po uprażeniu obieramy i jemy.

Ponacinane marony można także ugotować w zwykłej wodzie (30 minut) i później wykorzystać jako dodatek do przetworów, posiekać na farsz do mięsa lub użyć zamiast ziemniaków.

Na następnej stronie znajdziesz przepis na pastę w kasztanów!