Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Najlepszy przepis na sałatkę cezar

Za twórcę sałatki Cezar uważa się Caesara Cardiniego, pochodzącego z Włoch kucharza, który był właścicielem restauracji w meksykańskim mieście Tijuana. Według jego córki, Rosy, Cardini wymyślił tę sałatkę w roku 1924, kiedy pewnego dnia w kuchni skończyły mu się zapasy i musiał ugotować coś z tego, co mu zostało w spiżarni. Spróbujecie naszego przepisu?

Chicken ceasar salad on wooden table

składniki:

  • 2 małe główki sałaty rzymskiej
  • 3 kromki ciabatty bagietki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 sporej piersi kurczaka
  • ok 30g parmezanu
  • listki trybuli ogrodowej lub natki pietruszki
dressing sardelowy:
  • 2 nieduże ząbki czosnku starte na tarce
  • 1-2 fileciki anchois drobniutko posiekane
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • 1 żółtko
  • świeżo mielony pieprz
  • ok 50ml oleju z pestek winogron
  • ok 30ml oliwy z oliwek

przyrządzanie:

 

1.Sałatę umyj, osusz na papierowym ręczniku i porwij na mniejsze kawałki.
2. Ciabattę porwij na mniejsze kawałki. Na rozgrzanej oliwie podsmażaj przez kilka minut wraz z czosnkiem.
3. Pierś kurczaka oprósz świeżo mielonym pieprzem, ostrą papryką i przesmażaj pod przykryciem na niewielkim ogniu na oliwie, która pozostała na patelni. Smażenie zajmie ok 10 minut, w trakcie mięso należy przewrócić kilkukrotnie.
4.Wymieszaj dokładnie lub zmiksuj składniki dressingu oprócz oleju i oliwy. Wciąż ucierając, dodawaj cienką strużką olej i oliwę, aż do uzyskania gładkiej emulsji o konsystencji rzadkiego majonezu. Wymieszaj osuszone liście sałaty z dressingiem i wyłóż na półmisku. Dodaj plastry kurczaka i grzanki. Posyp parmezanem.

 

ZOBACZ TEŻ: „Spaghetti” z cukinii z oliwkami