Za twórcę sałatki Cezar uważa się Caesara Cardiniego, pochodzącego z Włoch kucharza, który był właścicielem restauracji w meksykańskim mieście Tijuana. Według jego córki, Rosy, Cardini wymyślił tę sałatkę w roku 1924, kiedy pewnego dnia w kuchni skończyły mu się zapasy i musiał ugotować coś z tego, co mu zostało w spiżarni. Spróbujecie naszego przepisu?
składniki:
- 2 małe główki sałaty rzymskiej
-
3 kromki ciabatty bagietki
-
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
-
2 ząbki czosnku
- 1/2 sporej piersi kurczaka
- ok 30g parmezanu
- listki trybuli ogrodowej lub natki pietruszki
dressing sardelowy:
- 2 nieduże ząbki czosnku starte na tarce
- 1-2 fileciki anchois drobniutko posiekane
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- 1 żółtko
- świeżo mielony pieprz
- ok 50ml oleju z pestek winogron
- ok 30ml oliwy z oliwek
przyrządzanie:
1.Sałatę umyj, osusz na papierowym ręczniku i porwij na mniejsze kawałki.
2. Ciabattę porwij na mniejsze kawałki. Na rozgrzanej oliwie podsmażaj przez kilka minut wraz z czosnkiem.
3. Pierś kurczaka oprósz świeżo mielonym pieprzem, ostrą papryką i przesmażaj pod przykryciem na niewielkim ogniu na oliwie, która pozostała na patelni. Smażenie zajmie ok 10 minut, w trakcie mięso należy przewrócić kilkukrotnie.
4.Wymieszaj dokładnie lub zmiksuj składniki dressingu oprócz oleju i oliwy. Wciąż ucierając, dodawaj cienką strużką olej i oliwę, aż do uzyskania gładkiej emulsji o konsystencji rzadkiego majonezu. Wymieszaj osuszone liście sałaty z dressingiem i wyłóż na półmisku. Dodaj plastry kurczaka i grzanki. Posyp parmezanem.