Mazurek bakaliowy w wersji bardzo zdrowej i prostej to niezastąpione ciasto na święta. Koniecznie przetestujcie przed nadejściem WIELKANOCY!
składniki:
NA SPÓD MAZURKA POTRZEBUJESZ:
- 170 g mąki pszennej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 60 g cukru
- 150 g zimnego i twardego masła
- 1 duże jajo
DO DEKORACJI POTRZEBUJESZ
- 7 łyżek powideł śliwkowych
- około 1 i 1/2 szklanki bakalii
- polewę czekoladową
- 3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
przyrządzanie:
- Zacznij przesiewać mąkę pszenną, dodaj także ziemniaczaną, cynamon, cukier, masło. Rozgnieść składniki w rękach, na małe cząsteczki. Teraz należy dodać jajko i zagnieść ciasto ze wszystkich składników i włożyć do lodówki na minimum 60 minut. Po tym czasie umieścić ciasto w formie, wysmarowanej masełkiem.
- Piekarnik nagrzać do 170 stopni i piec przez około 30 minut, potem studzić godzinę.
- Na zimnym mazurku smaruj powidła, należy ułożyć bakalie, polać roztopioną z olejem czekoladą. Udekorować skórką pomarańczową.