Pyszne połączenie czekolady, kakao i orzechów z tradycyjnymi naleśnikami.
składniki:
na naleśniki:
1 jajko
szklanka mleka
ćwierć szklanki gazowanej wody mineralnej
kilka łyżek mąki
olej do smażenia
na nadzienie
szklanka mielonych włoskich orzechów
pół kostki margaryny lub masła
¾ szklanki cukru
6-7 łyżek kakao
przyrządzanie:
Podane składniki dokładnie wymieszać. Na rozgrzanym na patelni oleju smażyć na rumiano 4 cienkie naleśniki. Przygotować masę czekoladową: rondelku roztopić margarynę. Do gorącej dodać cukier i mieszać, żeby się rozpuścił, a następnie dodać kakao jeszcze przez chwilę podgrzewać. Połowę masy wymieszać z orzechami.
Masę rozłożyć na ćwiartce naleśnika, a następnie naleśnik złożyć w trójkąt. W ten sposób postępować z pozostałymi.