Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Naleśniki z masą migdałowa z pieca

Wszyscy chyba wiedzą, że wszelkiego rodzaju orzechy (w tym również migdały) są bardzo ważnym elementem kuchni śródziemnomorskiej. Deser ten bez wątpienia sprawi, że osoba delektującja się nim, choć na chwile przeniesie się np. na słoneczny Cypr bądź inne gorące miejsce.

Składniki:

  • 8 naleśników
  • 150 g migdałów
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 50 g rodzynek
  • 3 jajka
  • 1 łyżka masła
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:


Migdały sparzyć, obrać ze skórki, osuszyć i zemleć. Rodzynki opłukać, osuszyć i posiekać. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać migdały i rodzynki. Masę wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z masą migdałową. Naleśniki posmarować masą migdałową i zwinąć w rulony lub złożyć w chusteczkę. Naleśniki ułożyć w formie do zapiekania wysmarowanej masłem, posypać cukrem rafinowanym i zapiekać 20 minut w temperaturze 180 st.C. Przed zapieczeniem naleśniki można polać 1 łyżką rozpuszczonego masła lub 4 łyżkami śmietanki 30% wymieszanej z 2 łyżkami cukru.