Wszyscy chyba wiedzą, że wszelkiego rodzaju orzechy (w tym również migdały) są bardzo ważnym elementem kuchni śródziemnomorskiej. Deser ten bez wątpienia sprawi, że osoba delektującja się nim, choć na chwile przeniesie się np. na słoneczny Cypr bądź inne gorące miejsce.
Składniki:
- 8 naleśników
- 150 g migdałów
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 50 g rodzynek
- 3 jajka
- 1 łyżka masła
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Migdały sparzyć, obrać ze skórki, osuszyć i zemleć. Rodzynki opłukać, osuszyć i posiekać. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać migdały i rodzynki. Masę wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z masą migdałową. Naleśniki posmarować masą migdałową i zwinąć w rulony lub złożyć w chusteczkę. Naleśniki ułożyć w formie do zapiekania wysmarowanej masłem, posypać cukrem rafinowanym i zapiekać 20 minut w temperaturze 180 st.C. Przed zapieczeniem naleśniki można polać 1 łyżką rozpuszczonego masła lub 4 łyżkami śmietanki 30% wymieszanej z 2 łyżkami cukru.