Mała modyfikacja kuchni hiszpańskiej, przypadnie do gustom tym, którzy niekoniecznie przepadają za czerwoną fasolą. Sprawdźcie prosty przepis na naleśniki z mięsem mielonym na ostro!
składniki:
- 300g mięsa mielonego
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka chili w płatkach
- sól/pieprz
- 1 łyżeczka: oregano, bazylii
- ½ łyżeczki curry
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 pomidor do dekoracji
- oliwa
- 2 jajka
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 1 i 1/2 szklanki mąki, szczypta soli
- olej do usmażenia naleśników
przyrządzanie:
- W sporej misce wsypujemy wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe. Mieszamy dokładnie łyżką lub korzystamy z pomocy robota kuchennego.
- Na rozgrzanym oleju smażymy naleśniki tak, aby po obu stronach były zarumienione.
- Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek siekamy i razem podsmażamy na oliwie do lekkiego zeszklenia.
- Na patelnię dodajemy mięso, przyprawy i podsmażamy.
- Paprykę myjemy i kroimy w małą kosteczkę.
- Na patelnię dodajemy całą zawartość puszki z pomidorami i pokrojoną paprykę – mieszamy. Gotujemy około 5-7 minut.
- Przygotowane naleśniki wykładamy mięsnym farszem, zawijamy. Przyozdabiamy pomidorami i cebulką.