Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Bakłażany zapiekane z mozarellą

Bakłażany zapiekane z mozarellą

Piersi z kurczaka faszerowane

Piersi z kurczaka faszerowane

Bitki z jabłkiem

Bitki z jabłkiem

Domowe jagodzianki

Domowe jagodzianki

Naleśniki z kapustą i pieczarkami

Naleśniki z kapustą i pieczarkami

NALEŚNIKI- 8 najlepszych przepisów

NALEŚNIKI- 8 najlepszych przepisów

Torcik z naleśników

Torcik z naleśników

Ziemniaki zapiekane z bobem

Ziemniaki zapiekane z bobem

Sałatka z pora i selera

Sałatka z pora i selera

Zupa brokułowo- porowa z serem

Zupa brokułowo- porowa z serem

Zielone leczo

Zielone leczo

8 przepisów z wykorzystaniem BATATÓW

8 przepisów z wykorzystaniem BATATÓW

10 inspiracji na podanie KIEŁKÓW

10 inspiracji na podanie KIEŁKÓW

Sałatka z ogórkiem i kiełkami

Sałatka z ogórkiem i kiełkami

Sałatka rzymska

Sałatka rzymska

Omlet z bazylią i pomidorami

Jak urozmaicić tradycyjny omlet? Oto sposób - dodaj pomidorów i bazylii! Aż trzeba spróbować!

omelet-648197_1280

składniki:

  • 2 duże jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 1/2 pomidora
  • 1 łyżka masła
  • mała garstka startego sera cheddar
  • spora szczypta pieprzu
  • listki świeżej bazylii

przyrządzanie:

  • Do miski wbijamy jajka, dodajemy sól, wodę i odstawiamy.
  • Pomidor parzymy, zdejmujemy skórkę i kroimy na małe płaskie kawałeczki.
  • Duże liście bazylii szatkujemy na mniejsze.
  • Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu, dodajemy pół łyżki masła i czekamy aż się roztopi.
  • Na patelnię wrzucamy pomidorki i chwilkę podsmażamy. Jajka w misce roztrzepujemy na jednolitą masę.
  • Na patelnię dodajemy resztę masła i dokładnie je rozprowadzamy. Wrzucamy bazylię. Wlewamy masę jajeczną i rozprowadzamy ją po patelni.
  • Czekamy aż omlet zetnie się od spodu i dodajemy przyprawy oraz starty ser cheddar. Potrząsamy patelnią żeby omlet nie przywarł do dna.
  • Smażymy jeszcze chwilkę, składamy na pół i zdejmujemy z patelni przy pomocy łopatki.

 

Zobacz też przepis na: Domowe bułeczki z oliwkami i suszonymi pomidorami