Omlet ze szpinakiem, rozgrzewającą kurkumą i dodającą wigoru marchewką. Najszybsze, najbardziej sycące śniadanie! Do tego zdrowe!
składniki:
- 4 jajka z wolnego wybiegu
- 1 marchewka świeża
- pół cebuli
- spora garść świeżych liści szpinaku
- 1 pomidor
- przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, gałka muszkatołowa
- dowolna zielenina
przyrządzanie:
- Jajka rozbijamy do większej miseczki, a następnie ubijamy widelcem, dodajemy wszystkie wymienione przyprawy według upodobania.
- Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce, cebulę kroimy w kosteczkę.
- Pomidora kroimy w kosteczkę. Szpinak rozrywamy w rękach na mniejsze kawałki.
- Szpinak blanszujemy przez chwilę na patelni z dodatkiem masła, dodajemy pomidory. Chwilę dusimy.
- Jajka mieszamy z marchewką i cebulą.
- Wylewamy masę jajeczną na patelnię, bezpośrednio na szpinak. Pieczemy po 4 minuty z każdej strony. Najlepiej pod przykryciem. Posypujemy dowolną zieleniną.