Lepszego przepisu w internecie nie znajdziecie: oto jak przygotować pyszną bruschettę, zgodnie z oryginalną włoską recepturą.
składniki:
- Kilka kromek jasnego chleba lub pszenna bułka
- Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia (jak najlepszej jakości)
- Jeden duży pomidor
- Dwa ząbki czosnku
- Sól i pieprz
przyrządzanie:
- Kromki chleba lub bułki skrapiam dość obficie oliwą i wrzucam na rozgrzaną patelnię lub do piekarnika i przygotowuję złociste grzanki.
- Chrupiące grzanki nacieram obranym ze skóry i przekrojonym na pół ząbkiem czosnku – dzięki temu pieczywo nabierze niebywałego zapachu.
- Pomidora kroję w niezbyt drobną kostkę i wrzucam do miski (można wcześniej obrać pomidora ze skóry). Można również usunąć pestki z sokiem, jednak jeżeli posiadam bardzo smaczne pomidory, to szkoda mi marnować jakąkolwiek ich część.
- Do pokrojonych pomidorów dodaję jeden bardzo drobno posiekany ząbek czosnku i posiekane listki bazylii.
- Zawartość miski skrapiam oliwą z oliwek i doprawiam solą i pieprzem do smaku, a następnie dość dokładnie mieszam.
- Tradycyjna bruschetta to ciepłe grzanki ze świeżym pomidorowym nadzieniem, więc na przygotowane kromki nakładam pomidorową mieszankę i w takiej postaci podaję na stół.