Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

JARMUŻ na 8 sposobów (zdrowe przepisy+ zdjęcia)

JARMUŻ na 8 sposobów (zdrowe przepisy+ zdjęcia)

Chutney kokosowe z curry (sos indyjski)

Chutney kokosowe z curry (sos indyjski)

Domowe chipsy paprykowe

Domowe chipsy paprykowe

Spód do pizzy z KALAFIORA i sera!

Spód do pizzy z KALAFIORA i sera!

Owsianka z kaszy gryczanej niepalonej (jasnej)

Owsianka z kaszy gryczanej niepalonej (jasnej)

Niebanalne pomysły na urządzenie kolorowej kuchni!

Niebanalne pomysły na urządzenie kolorowej kuchni!

Jak usmażyć stek idealny? 4 ważne zasady!

Jak usmażyć stek idealny? 4 ważne zasady!

Czekoladowy mus w 5 minut! Pyszny i prosty!

Czekoladowy mus w 5 minut! Pyszny i prosty!

Dyniowa polewa do placków, ciast, muffinów

Dyniowa polewa do placków, ciast, muffinów

Kotlety mielone z białym serem

Kotlety mielone z białym serem

STEK- 20 pomysłów na podanie tego przysmaku!

STEK- 20 pomysłów na podanie tego przysmaku!

7 ciekawostek o KAWIE, które was zaskoczą!

7 ciekawostek o KAWIE, które was zaskoczą!

8 zasad dobrego gotowania według naszych babć!

8 zasad dobrego gotowania według naszych babć!

Jak nie marnować jedzenia i wykorzystać resztki? 5 sprytnych pomysłów!

Jak nie marnować jedzenia i wykorzystać resztki? 5 sprytnych pomysłów!

Puder/ Proszek z suszonych grzybów (idealny do zup, sosów, makaronu)

Puder/ Proszek z suszonych grzybów (idealny do zup, sosów, makaronu)

Bezglutenowy spód do pizzy

Bezglutenowy spód do pizzy

Maślane ciastka z orzechami

Najlepsze maślane ciastka z orzechami, które wykonacie w dosłownie kilkanaście minut!

składniki:

  • 200 g masła naturalnego
  • 500 g maki pszennej
  • 7 łyżek cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • gdyby ciasto było zbyt suche dodajemy 1 łyżkę gęstej śmietany DODATKOWO :
  • 200 g orzechów ziemnych bez soli ( lub innych )
  • 50 g cukru
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 20 g masła

przyrządzanie:

  • 1. Zimne masło kroimy w kostkę, na stolnicę przekładamy wszystkie składniki i zagniatamy, elastyczne, kruche ciasto. Zawijamy je w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na 1 godzinę.Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm, posypując je mąką i wycinamy foremką ciasteczka które układamy na blaszce do pieczenia.
  • 2. Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy cukier i orzechy, ogrzewamy mieszając, następne wlewamy śmietankę i gotujemy na bardzo małym ogniu aż powstanie karmel z orzechami
  • 3. Na ciastka rozkładamy po łyżeczce ciepłych orzechów ( nie dopuszczamy do zastygnięcia masy karmelowej ponieważ stwardnieje ).
    Ciastka pieczemy w piekarniku 20 minut w temperaturze 180 % C.
    Po całkowitym ostudzeniu przechowujemy w pojem pojemniku.