Nic tak nie orzeźwia jak mięta. A próbowaliście kiedyś dodać tę aromatyczną przyprawę do zupy? W duecie z zielonym groszkiem może być idealną propozycję na obiad. Sprawdź przepis na pyszną, sycącą zupę krem podawaną z chrupiącymi grzankami.

składniki:
- 500 g mrożonego zielonego groszku
- łyżka masła
- cebula
- świeża mięta
- jogurt naturalny
- skórka otarta z połowy cytryny
- świeży pieprz
- sól
- 1.5 l bulionu warzywnego
- pieczywo
przyrządzanie:
1. Groszek rozmrażamy.
2. W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę.
3. Do garnka wlewamy bulion warzywny dodajemy groszek i gotujemy ok. 15 minut, aż zmięknie.
4. Zupę doprawiamy solą, dodajemy kilka listków mięty i blendujemy.
5. Otartą skórkę cytryny mieszamy z posiekaną miętą i jogurtem naturalnym.
6. Kroimy chleb w kostkę i podsmażamy na oliwię.
7 .Zupę podajemy z kleksem jogurtu, miętą do ozdoby i grzankami.
ZOBACZ TEŻ: KREWETKI W SOSIE PAPRYKOWO-PIETRUSZKOWYM