Podczas upału marzy o szybkim orzeźwieniu i często sięgamy po lody. Jednak te ze sklepu zawierają mnóstwo barwinków i sztucznych konserwantów. Mamy dla was alternatywę! Doskonały sorbet z arbuza doda wam ochłody i jest idealny na wakacje.
składniki:
- 1 arbuz
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki cukru
- garść świeżej mięty
- lód
przyrządzanie:
- Do małego garnuszka wlej wodę i dodaj 2 łyżki cukru.
- Zagotuj, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Mieszaj do momentu powstania gęstego syropu.
- Arbuza pokrój na mniejsze kawałki i zblenduj. Dodaj sok z cytryny.
- przestudzony syrop wymieszaj z masą arbuzową.
- Całą masę przełóż do pojemnika, przykryj i włóż do zamrażarki. Podczas chłodzenia miksuj kilka razy mniej więcej co 30 minut, by nie wytworzyły się kryształki lodu. Pozostaw do zamrożenia na 6-8 godzin.
- Podawaj ze świeżą mięta.
ZOBACZ TEŻ: Pancakes z borówkami amerykańskimi